Viden er guld – bliv opdateret
Løn- og personaleadministration kan være en meget omfattende opgave med komplicerende emner. Du skal overholde bestemte tidsfrister, regulering af satser og tilpasning af ny lovgivning som f.eks. den nye ferielov.
Nogle lønansvarlige har (u)frivilligt overtaget lønopgaven fra en tidligere medarbejder og har desværre ikke fået den store oplæring, men er blevet kastet ud i opgaven med hovedet først. Derfor bliver du nødt til gøre som den sidste medarbejder gjorde det og håbe på det var rigtig.
Bliv godt klædt på
Før du starter med at indberette løn, kan det kraftigt anbefales at lære det grundlæggende om lønadministration. Du behøver ikke at blive lønekspert før du går i gang, men er du opmærksom på de fleste faldgruber, er du godt på vej. Et Lønkursus Del 1 – Grundlæggende løn ville være et godt sted at starte.
Efteruddannelse og opkvalificering
Som lønansvarlig er det meget vigtigt, at du løbende bliver opdateret med den nyeste viden. Hvis lønnen skal være korrekt, skal du være ”up to date” med lovgivningen. Der findes heldigvis mange muligheder for efteruddannelse, både fysiske og online.
- Udvidet lønkurser: Der findes diverse kurser indenfor forskellige emner om løn og personale.
- Årsmøder: En gang om året afholder vi ”Nyt om løn” Et halvdagskursus hvor du bliver opdateret om de nyeste regler og lovgivning.
- Derudover kan du tilmelde dig diverse nyhedsbreve.
Hvem kan du spørge om hjælp?
Uanset hvor dygtig du bliver til løn- og personaleadministration, vil der altid opstå spørgsmål. Men hvem kan du spørge om hjælp? Oftest sidder man alene med lønnen og kan ikke lige spørge en kollega om hjælp.
Er lønfelt 204 pensionsberettiget? Skal der beregnes feriepenge af fri bil? Hvor lang er min barsel?
- Ved et juridisk spørgsmål, kan du kontakte en advokat eller arbejdsgiverforening.
- Er det et teknisk spørgsmål, kan supporten ved dit lønsystem hjælpe.
- Ved generelle spørgsmål kan du kontakte virksomhedens revisor.
Alle de 3 ovenstående muligheder koster penge, derfor kunne du også overveje at bruge Løn-ERFA. Her kan du stille spørgsmål og hjælpe andre med deres spørgsmål.
Prioritere dine opgaver
Der vil nok altid være områder med løn- og personaleadministration du vil interesse dig mere for end andre. Derfor er det de færreste der bliver specialist i alle emner indenfor løn og personale. Og det er bestemt okay, hvis der er enkelte områder du ikke lige er skrap på.
Er der enkelt stående opgaver som f.eks. refusionsanmodning eller lønkompensation vedr. støtteordninger, kan det være en mulighed at få hjælp eller helt outsource denne opgave. Skal du opfinde den dybe tallerken eller bruge 3 arbejdsdage på at anmode om refusion, kan denne tid være brugt bedre på noget andet.
Opsummering
- Bliv godt klædt på, inden du starter med at lave løn. Deltag på et grundkursus om løn.
- Opdater løbende din viden om løn og personale. Deltag på et kursus én gang om året.
- Brug din tid fornuftigt, prioritere dine opgaver.