Provision og bonus løn
Hvis du er provisionslønnet, er størrelsen på din løn afhængig af, hvor meget du sælger. F.eks. kan en bilforhandler være provisionslønnet. Det vil sige, at sælgeren modtager en procentdel eller et fast salær af hver bil der bliver solgt.
Provisionsløn kan også være nævnt som resultatløn eller præsentations løn. Typisk har en medarbejder med provisionsløn også en fast grundløn. Det vil sige, at medarbejderen har en mindre fast løn og derudover en præsentations afhængig løn.
Provisionsløn vil typisk blive gjort op hver måned eller hvert kvartal. Aftale om provisionsløn skal være nævnt i en ansættelseskontrakt. Når du laver løn, skal du angive provisionsløn som almindelig løn, og der skal afregnes både A-skat og AM-bidrag af beløbet.
Hvad er en bonus løn?
En bonus er en ekstra løn for et aftalt stykke arbejde. En bonusordning kan være aftalt med en enkelt medarbejder eller gælde for hele virksomheden. Hvordan en bonus opgøres, er aftalt i enten en ansættelseskontrakt, overenskomst eller i personalehåndbogen.
En bonus udbetales typisk en gang om året. Når du indberetter en bonus, skal der både beregnes A-skat og AM-bidrag af beløbet.
En bonus kan udbetales på baggrund af virksomhedens resultat og omsætning eller medarbejderens adfærd som eks. øget effektivitet, gode samarbejds- og lederevner osv.
Forskel på provision og bonus løn?
Både provisionsløn og bonus skal beskattes som almindelig løn. Det vil sige, der skal beregnes A-skat og AM-bidrag af hele beløbet. Provisionsløn er en fast del af lønpakken, og udbetales kun når det er sket et bestemt salg.
Den store forskel er, at bonus typisk kun udbetales en gang om året. Hvis en virksomhed har haft en godt overskud, kan ejeren vælge at udbetale en bonus.
Feriepenge af provision og bonus
Det skal fremgå af ansættelseskontrakten, om medarbejderen skal optjene ferie med løn eller feriepenge.
Pension af provision og bonus
Det skal fremgå af ansættelseskontrakten, om der skal afregnes pension af en provision eller bonus. Er ansættelsesforholdet omfattet af en overenskomst, skal der som regel også beregnes pension. Har virksomheden ikke indgået en overenskomst, bestemmer virksomheden selv om der skal beregnes pension af provisionen.
Provisionsløn som funktionær
Sygdom: Hvis en funktionær bliver syg og modtager provisionsløn, skal medarbejderen have samme løn i sædvanlige størrelse som normal. Det betyder at medarbejderen skal have den løn, som medarbejderen kunne forvente at tjene, hvis medarbejderen ikke var syg.
Arbejdsgiver kan lave en gennemsnits beregning, men skal tage højde for evt. lav- eller højsæson. Hvis sygdommen sker i en højsæson, skal den beregnet provision være større.
Opsigelse: Hvis en funktionær bliver opsagt eller selv siger op, skal der stadig udbetales provision i opsigelsesperioden. Hvis medarbejderen er fritstillet, skal arbejdsgiver beregne en gennemsnitsløn og udbetale denne i fritstillingsperioden. Gennemsnitsløn kan beregnes ud fra de sidste 12 måneder, eller hvad der er aftalt i ansættelseskontrakten.
Vigtig som lønansvarlig og arbejdsgiver
Hvis en virksomhed udbetaler en bonus pga. et godt resultat, er det vigtigt at kommunikere ud, at denne bonus er udbetalt ekstraordinært pga. resultatet. Dette kan selvfølgelig gøres flere år i træk, men det skal fremgå skriftlig, at bonussen er ekstraordinær.
Hvis en bonus bliver udbetalt år efter år, kan bonussen blive anset som en del af lønmodtagerens faste løn og skal herefter også fremgå af lønmodtagerens ansættelseskontrakt eller tillæg hertil.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]